Is er een relatie tussen Union en Magneet?

Plaats reactie
Leon
Bromfiets specialist
Bromfiets specialist
Berichten: 301
Lid geworden op: 19 nov 2010, 13:42
extra info: Ik sponsor oudebrommers.nl

Is er een relatie tussen Union en Magneet?

Bericht door Leon » 30 mei 2020, 13:47

Het is mij opgevallen, dat in beide rijwielmerken, de naam van den Berg opduikt.

Union begon als rijwielhandel, in 1904, en werd opgericht door de molenaarszoon Berend-Jan van den Berg in Den Hulst (Ov.) toen nog gemeente Nieuwleusen (tegenwoordig gemeente Dalfsen). In 1911, begint men met de fabricage van fietsen, waarbij de eerste frames bij Gazelle te Dieren werden betrokken. Het bedrijf groeide al snel uit tot de grootste werkgever van Nieuwleusen. Sinds 1920, is het bedrijf een NV, en was in die tijd al een fietsenfabriek van landelijk formaat.

In 1922, namen de Magneet directie (Vellemann & Verdoner), de rijwielconstructeur, Jacobus van den Berg in dienst, die in Engeland ervaring had opgedaan in de rijwielbranche. En dit is de enige informatie over Jacobus. Waar is die geboren? Waar woont die man? Heeft die familie? ... De naam v/d Berg kennen we ook van de Union rijwielen, in Den Hulst (zou het familie zijn?).

In de Magneet informatie wordt niet gesproken over de herkomst van deze Nederlandse Jacobus van den Berg. Hij moet toch wel ergens hebben gewoond en gewerkt. Die man wordt totaal doodgezwegen. En als je de stamboom van de familie van den Berg bekijkt, kom je daar de naam Jacobus tegen. En nergens lees je waar deze Jacobus is gebleven.
Plaats reactie

Terug naar “Magneet”