Wie heeft informatie/foto's over/van het merk Ita in Winterswijk

Nederlandse merken
Plaats reactie
Leon
Bromfiets professor
Bromfiets professor
Berichten: 581
Lid geworden op: 19 nov 2010, 13:42
extra info: Ik sponsor oudebrommers.nl

Wie heeft informatie/foto's over/van het merk Ita in Winterswijk

Bericht door Leon » 04 jun 2020, 22:53

Ita bromfietsen
De bedrijfsnaam was: Italmotor CV in Winterswijk, later Brofi CV in Hilversum.
Dit Nederlandse bedrijf was eigendom van Wim Timmer. Aanvankelijk werden er voor het merk Typhoon-bromfietsen geassembleerd. De productie van Typhoon werd verplaatst naar de voormalige Eysink-fabriek in Amersfoort en aanvankelijk gingen Timmer en nog enkele werknemers mee. De samenwerking tussen Timmer en Typhoon-eigenaar Knibbe was niet optimaal en zo ging Timmer in 1955 terug naar Winterswijk waar hij zijn eigen bedrijf Italmotor opzette. De naam "Ita" zou kunnen komen van de Italiaanse echtgenote van Timmer. Zij was waarschijnlijk ook betrokken bij de aankoop van FBM motorblokken, de frames, meerdere componenten, of zelfs complete bromfietsen, in Bologna Italië. In 1956 kwam de productie van de Ita Nettuno bromfietsen op gang. Per week werden ongeveer 20 stuks geproduceerd. In 1957, verongelukte Timmer door onder een trein te komen met zijn auto op een onbewaakte spoorwegovergang, maar al voor die tijd werden er Ita-bromfietsen van het merk Bambino voorzien. De fabriek sloot kort daarop, maar bij de cv-installateur Ouwersloot (ook in Winterswijk) werden nog een tijdje als nevenactiviteit Ita’s geproduceerd. Eind 1957, werd de productie hiervan gestaakt. In 1959, doken er nog enkele Ita Grand Sport en Nettuno bromfietsen, goedkeuring nr. NL B 9003 op tijdens de RAI. Zij werden geleverd door de firma Brofi CV in Hilversum. Mogelijk was dit een restpartij, maar er stond ook een 75cc model Nettuno bij de stand. Dit model kwam niet verder dan het prototypestadium.

FBM
De neefjes Vittorio Minarelli en Franco Morini richtten in 1951 het bedrijf FBM op, een acroniem voor " Fabbrica Bolognesi Motocicli SrL ", gevestigd in Via Fossolo 38, Bologna, als een bedrijf dat zich toelegt op de productie van motorfietsen en later bromfietsen.

In 1953, besloten de neefjes om bromfietsen te gaan produceren voorzien van hun eigen 50cc motorblokken, die al geleverd werden aan verschillende bromfietsbedrijven. Eind 1956, na een reeks meningsverschillen die nooit werden opgehelderd - waarschijnlijk vanwege de begrijpelijke moeilijkheden van het naast elkaar bestaan van twee vergelijkbare talenten in hetzelfde bedrijf - besloten de oprichters om te scheiden.
Het ene neefje Minarelli bleef in het bedrijf dat de naam veranderde in FB MINARELLI, terwijl het andere neefje Morini naar de stad Zola Predosa verhuisde om in 1957 de "Morini Franco Motori" op te richten.
Plaats reactie

Terug naar “Diversen / overige”